Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Bolje od običnih i američkih: SUFLE PALAČINKE - japanski desert koji se topi u ustima

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Bolje od običnih i američkih: SUFLE PALAČINKE - japanski desert koji se topi u ustima

Izvor: Foto: Shutterstock

Japanska kuhinja ima pregršt slatkiša, a jedan od omiljenih definitivno su nam sufle palačinke. Mekane, pahuljaste, lagane i prozračne, ove palačinke jednostavno se tope u ustima, a odmah ćete iz prepoznati po izgledu. Iako se za njihovu pripremu koriste slični sastojci kao za američke palačinke, sufle palačinke razlikuju se po nekoliko detalja.

Prvo, njihova pahuljasta tekstura dobija se odvajanjem žumanaca od belanaca. Belanca se zasebno mute u čvrsti sneg, a zatim se pažljivo dodaju ostatku smese. Izrazito su pahuljaste jer mehurići vazduha zadržavaju njihov oblik iznutra, a rezultat je neverovatno prozračna tekstura, poput suflea.

Druga stvar na koju morate obratiti pažnju je način na koji ih pečete. Tiganj mora biti ravnomerno zagrejan i ne previše vruć. Peći ćete ih duže nego obične palačinke kako se ne bi samo ispekle spolja, a unutra ostale žive. Trik za savršene sufle palačinke je da ih odmah poklopite s poklopcem, a kad je jedna strana pečena, okrenete na drugu i ponovo ih poklopite dok testo ne bude ravnomerno pečeno.

Sufle palačinke možete poslužiti s različitim sosovima i prelivima, od čokoladnog, raznog voća do sladoleda i fila po želji. A za dodatni tvist, poslužite ih u obliku burgera!

Sufle palačinka burger možete vrlo jednostavno napraviti kod kuće jer se on sastoji od dve sufle palačinke između kojih možete staviti što god poželite. Jednostavno – ispecite sufle palačinke, na jednu stavite nadev i poklopite s drugom palačinkom.

Sastojci:

  • 4 belanca
  • 2 žumanca
  • 1/4 šolje mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 6 kašika brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 5 kašika šećera

Priprema:

Prvo odvojite belanca od žumanca. Posudu u kojoj su belanca stavite u frižider na 15 minuta. U međuvremenu, u posudu sa žumancima dodajte mleko i vanilu, umutite žicom, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Mutite žicom dok se ne sjedini, ali nemojte preterati. Belanca istucite dok ne postanu prozirno bela. Zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrsti sneg. Polako dodajte belanca u smesu sa žumancima i lagano promešajte.

Zamastite tiganj, zagrejte ga onako kako smo gore opisali i ispecite palačinku po palačinku.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: journal.hr

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti