1. Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so. 


Sastojci:

1 kg mladih tikvica

200 g luka

6 dl jabukovog sirćeta 

5 dl vode

150 g šećera

4 kašike soli

u svaku teglu po kašičica gorušice

lovorov list

crni i beli biber (ili samo crni)

paprika suva slatka

čili papričica

2. Isecite tikvice na trake (kocke ili kolutove), kako vam više odgovara. 

3. Isecite luk. Kad voda provri ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Smesa vode i sirćeta tada će "stati", a tikvice su gotove kada ponovno provri. 

4. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu. Ponovite postupak i sa paprikom (seckanom na komadiće).

5. U teglice koje ste dobro oprali, osušili, i stavili 20-ak minuta na 100 stepeni u rernu stavite kašiku gorušice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista, papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte smesom vode i sirćeta. Teglice odmah dobro zatvorite.

6. Ukus ukiseljenih tikvica zavisiće od začina koje ste koristili. Po želji, možete dodati bosiljak, ruzmarin.

Izvor: Magično bilje