Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Ove mešavine začina štite od srčanih oboljenja, raka, upala, Alchajmerove bolesti...

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Obogatite jela ovim začinma i učinite uslugu svom zdravlju.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Najlakši način da svojim jelima dodate još korisnih antioksidanasa je da ih obogatite pravim mešavinama začina. Na taj način ćete dobiti ukusnija, ali i zdravija jela.

Ove mešavine začina su izuzetno lekovite.

Začini za pitu s jabukama

Ova mešavina može obogatiti smutije, žitarice, napitke, voćne salate ili kafu. U osnovi se nalaze cimet, karanfilić i muskatni oraščić. Ovi začini će znatno povećati nivo antioksidanasa u jelu. Cimet i karanfilić smanjuju nivo holesterola u krvi, dok muskatni oraščić sprečava pojavu bora, popravlja raspoloženje i pozitivno utiče na pamćenje i koncentraciju.

Pogledajte i Lekovita kombinacija med-cimet

Italijanska mešavina

U ovoj kombinaciji su origano, bosiljak, ruzmarin, žalfija, majčina dušica i majoran. U naučnom istraživanju čiji su rezultati pokazali da je karanfilić na vrhu liste namirnica bogatih antioksidansima, i svi začini italijanske mešavine su se takođe dobro kotirali. 

Origano sadrži karvakrol i timol koji imaju antivirusna i antibakterijska dejstva, a ovaj začin može ublažiti stomačne probleme, sprečiti trovanje hranom i čuvati zdravlje jetre. 

Majoran ima sastojke koji mogu usporiti razvoj Alchajmerove bolesti, sprečiti nastanak trombova i pomoći u varenju. Majčina dušica ima antiupalno dejstvo i može usporiti starenje i razrediti krv. 

Bosiljak umiruje u slučajevima napetosti i nervoze.

Ruzmarin popravlja pamćenje i usporava starenje i razvoj raka.

Žalfija je poznata po čišćenju arterija od naslaga i vekovima se koristi za poboljšanje koncentracije.

Pogledajte i Bosiljak - kralj lekovitog začinskog bilja

Indijska mešavina začina

Postoji mnogo zdravih kombinacija začina zastupljenih u indijskoj kuhinji. Jedna od najzdravijih je ona koja sadrži korijander, kumin, kurkumu, čili papriku, kardamom, slačicu, karanfilić, muskatni oraščić, crni biber i šafran.

Kurkuma je začin žute boje koji se već vekovima koristi u indijskoj kuhinji. Njegova lekovita svojstva potiču iz kurkumina, koji ima antioksidativno i antiupalno dejstvo. Mnoge naučne studiije su pokazale da kurkuma štiti od srčanih oboljenja, povišenog holesterola, dijabetesa, Alchajmerove bolesti i raka.

Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno konsultujte svog lekara.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti