Crveni luk sadrži sumporna jedinjenja koja su odgovorna za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodeti. Evo koje…

Kardiovaskularne bolesti 

Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Naučno je dokazano kako sumporna jedinjenja koja se nalaze u luku deluju protiv začepljenja krvnih sudova i nepoželjnog taloženja trombocita. Ista jedinjenja dobro utiču i na smanjenje nivoa lošeg holesterola i triglicerida.

Kosti 

Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustine kostiju. To je naročito važno za žene u menopauzi jer se gustina kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od preloma kuka. 

Pročitajte i 5 prirodnih lekova protiv bolova u zglobovima

Protivupalno delovanje

Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protivupalnu moć. Oni sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.

Štiti od raka

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog creva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti? Ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate da stavite barem jednu glavicu luka.

Pročitajte i Tri viteške namirnice protiv kancera

Reguliše šećer u krvi i sprečava infekcije

Izvrstan je kod regulisanja nivoa šećera u krvi i sprečavanju bakterijskih infekcija.

Kako ga konzumirati?

No, treba pripaziti kako ga konzumirate.

Naime, ako ostavite iseckani  luk da stoji dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: najboljirecepti.info