Crveni luk sadrži sumporna jedinjenja koja su odgovorna za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodeti. Evo koje…
Kardiovaskularne bolesti
Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Naučno je dokazano kako sumporna jedinjenja koja se nalaze u luku deluju protiv začepljenja krvnih sudova i nepoželjnog taloženja trombocita. Ista jedinjenja dobro utiču i na smanjenje nivoa lošeg holesterola i triglicerida.
Kosti
Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustine kostiju. To je naročito važno za žene u menopauzi jer se gustina kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od preloma kuka.
Pročitajte i 5 prirodnih lekova protiv bolova u zglobovima
Protivupalno delovanje
Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protivupalnu moć. Oni sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.
Štiti od raka
Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog creva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti? Ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate da stavite barem jednu glavicu luka.
Pročitajte i Tri viteške namirnice protiv kancera
Reguliše šećer u krvi i sprečava infekcije
Izvrstan je kod regulisanja nivoa šećera u krvi i sprečavanju bakterijskih infekcija.
Kako ga konzumirati?
No, treba pripaziti kako ga konzumirate.
Naime, ako ostavite iseckani luk da stoji dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: najboljirecepti.info
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus