Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Volite suhomesnate proizvode? Budite oprezni, oni mogu da ugroze vaše zdravlje

Naučnici savetuju da suhomesnate proizvode konzumirate u manjim količinama, evo zbog čega...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Učestalo konzumiranje pršute, dimljene šunke, slanine, kobasica i drugih mesnih prerađevina ugrožava zdravlje, tvrdi grupa naučnika iz Instituta za istraživanje raka u Švedskoj. Skandinavski stručnjaci su, naime, otkrili da navedeni suhomesnati proizvodi povećavaju rizik od nastanka karcinoma želuca. 

Do ovog, kako kažu, nedvosmislenog zaključka, došli su posle četrdesetogodišnjeg istraživanja, u kojem su učestvovale 4.704 osobe.

- Niko do sada nije tako detaljno istraživao povezanost dimljenog mesa sa rakom želuca. Analize su pokazale da svakodnevno konzumiranje dimljenih mesnih prerađevina povećava rizik za nastanak raka želuca od 15 do čak 38 odsto. 

Pročitajte i Naučnici su dokazali: Ovih 16 vrsta namirnica efikasno štite od raka

Prerađevine su dosta slane, dimljene i imaju veliku količinu nitrata. Ta kombinacija je očigledno krivac za povećani rizik za pojavu karcinoma želuca, četvrtog po učestalosti obolevanja - istakla je dr Suzana Larson, član istraživačkog tima. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: Večernje novosti

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti