Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika.
Pucketav zvuk upućuje na zrelost, ali ako do vas dopire odjek šupljeg predmeta, znači da je lubenica prezrela.
Svežinu lubenice možete ustanoviti na osnovu peteljke, a zrela je ona kojoj iz peteljke, nakon što se zaseče poteče lepljiv sok.
Zrela lubenica je uglavnom tamno zelene boje, a dobro znak je i kada na sebi ima mali "ožiljak". Zrela lubenica je teška, a nezrela lagana za svoju veličinu. Čak 92 procenta lubenice čini voda.
Pri kupovini pogledajte i stranu na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Lubenica bi na tom mestu trebalo da bude kremasto žute boje, između boje banane i limuna. Ukoliko je taj deo bele boje ili svetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: Prva
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Krompir zapečen sa kobasicama i sirom
Zapečeni makaroni sa sirom i slaninom
Recept za svinjetinu sa sosom od senfa
Kako da napravite najhrskaviji karfiol