Kada je u pitanju majonez, ne postoji zlatna sredina. Ili ga smatraju nektarom bogova ili onim što zaista on i jeste: masan sos koji se dodaje u razna jela.
Pogledajte i Napravite domaći majonez za samo dva minuta (VIDEO)
Baš zato predstavljamo vam činjenice koje govore da majonez nije baš tako dobar izbor namirnice:
1. Njegova tekstura je želatinasta
Zahvatite kašiku majoneza iz tegle i obratite pažnju kako on zaista izgleda: Želatinaste je teksture, i nije u potpunosti kremast.
2. Otupljuje druge ukuse
U slučaju da ste preterali u čili začinu, majonez može da smanji ljutinu. Ipak, oni koji ne vole majonez, smatraju da majonez ne daje nikakav specifičan ukus.
3. Koristi se kao vezivo
Složićete se da je majonez savršena osnova za paste, jaja i tuna salate. Ipak, on se koristi kao osnova za spremanje hrane zato što pomaže da se sastojci drže zajedno, što olakšava spremanje i pripremu jela. Ali, da li nam je zaista neophodan? Definitvno ne. Grčki jogurt može pružiti istu kremastu strukturu, sa dodatkom proteina.
Pogledajte i 8 fenomenalnih upotreba majoneza
4. Ne sadrži mnogo hranljivih materija
Majonez je odličan izvor zdravih masti, posebno Omega 3 masnih kiselina, ali on ne sadrži vlakna, proteine ili neke druge materije. To govori da majonez nije preterano zdrava namirnica.
Pogledajte i 6 zanimljivosti o majonezu koje niste znali
5. Zadržavanje ukusa
Majonez se zadržava u ustima veoma dugo nakon poslednjeg zalogaja, što kod nekih ljudi može izazvati loš zadah.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus