Šta 90 procenata ljudi uradi kada pojede bananu? Odgovor je jednostavan bacaju koru u kantu za smeće. Međutim, na taj način se ne iskorišćava sav potencijal ovog omiljenog tropskog voća.
Kora banane je bogata vitaminima i mineralima i može se iskoristiti na brojne načine.
Evo kako vam kora banane može biti od koristi:
1. Izbeljuje zube
Minerali koji se nalaze u kori banane mogu na prirodan način da povrate sjaj vašim zubima, a u isto vreme štite zube i sprečavaju stvaranje naslaga. Nakon pranja, zube nežno istrljajte unutrašnjom stranom kore banane. Vaš osmeh će uskoro biti blistaviji i lepši.
2. Čisti cipele i stvari u domaćinstvu
Masnoće i vitamini iz kore banane čine ovaj deo ukusne voćke odlilčnim prirodnim sredstvom za glancanje obuće i drugih predmeta u kući.
Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja
3. Obogaćuje kompost
Zbog visokog sadržaja šećera, kora banane se brzo razgrađuje. To znači da je odličan dodatak kompostu koji će vašim biljkama pružiti hranljive materije.
4. Umanjuje modrice, akne i ruge probleme sa kožom
Banana se već dugi niz godina koristi u kozmetičkoj industriji za pripremu preparata koji leče probleme sa kožom. bilo da imate akne, modrice ili druge nepravilnosti na koži, jednostavno nežno utrljajte unutrašnjost kore banane na problematično mesto.
5. Omekšava meso
Zbog toga što imaju veliki procenat vlage, kora banan je odlično sredtsvo za omekšavanje mesa. Sledeći put kada pripremate meso, preko njega stavite i koru banane i oduševićete se sočnim obrokom.
Pročitajte i 7 načina da iskoristite koru od krompira
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus