1. Vodite računa o tome šta bacate. Ovo je idealan način za praćenje koju hranu najčešće bacate kako biste sledeći put kupili manje ili - ništa. 

2. Vodite računa o svežini hrane. Hranu jedite po načelu da prvo pojedete ono što će se najbrže pokvariti ili istrunuti. Bobičasto voće, breskve i zeleno povrće prvo bi se trebalo naći na listi, dok su tvrđe jabuke, šargarepe i krompiri otporniji i duže mogu trajati. Što se mesa tiče, sveže meso i ribu pripremite u roku od tri dana ili ga stavite u zamrzivač. 

Pogledajte i Ne bacajte hranu: Uz ove trikove će namirnice duže trajati

3. Deci servirajte manje porcije. Na taj način  ćete izbeći bacanje hrane. Radije im ponovo napunite tanjir, nego da na njemu ostaje višak. 

4. Napravite spisak pre kupovine. Pre nego što krenete u kupovinu, osim spiska za kupovinu, napravite i spisak namirnica koje imate u kući, tako da vam bude lakše da odredite količine i vrste onoga što vam treba. 

5. Maksimalno iskoristite hranu. Stari hleb pretvorite u krutone za supu, a od starih banana napravite zdravi smuti napitak i na taj način nećete bacati hranu, nego ćete je ponovo iskoristiti. 

Pogledajte i Genijalni trikovi za čuvanje namirnica (VIDEO)

6. Hranu ostavljajte u zamrzivač. Zamrznuto voće i povrće neće se pokvariti, a pri ruci su vam kad vam zatreba. Osim toga, zadržavaju više vitamina i minerala od voća i povrća koje držite u frižideru. 

7. Nemojte previše kupovati. Ukoliko kupovinu obavljate jednom nedeljno, nastojte da kupujete samo onoliko naminica koliko će vam trebati za tu nedelju. Budite realistični, ne idealistični. 

8. Iskoristite svaki deo namirnice. Iskoristite, npr., riblje kosti za supu, listove šargarepe za pesto ili koštice tikve kako biste pripremili ukusne grickalice. 

Pogledajte i Koliko dugo ostaci hrane mogu biti bezbedni za jelo?

9. Ne tražite savršene oblike. Savršena oblost krompira neće mu dati bolji ukus, nego će imati identičan kao i onaj koji ima nekoliko grba. To možete iskoristiti u lovu na popuste, obzirom da se zna dogoditi da supermarketi takve, "nesavršene" namirnice često prodaju sa sniženom cenom. 

10. Iskoristite ostatke hrane. Nemojte bacati višak hrane, ukoliko ste skuvali previše za jedan obrok. Iskoristite to jelo kao osnovu za neko drugo ili jednostavno od jednoga ručka napravite - dva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: N1