U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit potvrđuju i stručnjaci.

U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 

2. Svaki dan bi trebalo pojesti najmanje tri čena belog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje luku daju lekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/  

Izvor: Zadovoljna