Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efikasan lek za lečenje malokrvnosti (anemija). Takođe se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije.  Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno deluje  i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.

Pogledajte i Recept za lek za srce star 800 godina

Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Potrebno je:

- 5 kg kupina

- 1,5 kg šećera

Pogledajte i Kako da zamrznete maline i kupine

Priprema:

Očišćene i oprane kupine staviti u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šećer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite otprilike 3 prsta jer će nastupiti vrenje. Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mesto. Neka odstoji nedelju dana. nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procediti kroz gazu. Staviti vino opet u posudu i ostaviti još nedelju dana. Tada pažljivo opet ocedite vino od taloga i pretočite u staklene flaše. Povezati flaše gazom (ne stavljajte čep jer bi flaša pukla). Čuvati na hladnom mestu i nakon mesec dana možete staviti čepove.

Pogledajte i Lekovita svojstva kupina

Upotreba:

Piti ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje. U lekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5dcl do 1 dcl (pola čaše) ovog napitka u dužem vremenskom periodu oko 2-3 meseca.

Dobro je za:

- anemiju

- iscrpljenost

- pritisak

- regulisanje probave

- cirkulaciju

- pojačava apetit

- povišeni holesterol

- srčane bolesti

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: cajeviza.com