Najnovije istraživanje pokazalo je da kapsaicin (jedinjenje zaslužno za ljutinu čili-papričica) može da utiče pozitivno na topljenje kilograma zbog podsticanja organizma da sagori kalorije i stimulisanja termogeneze.
Baskaran Tjagarajan s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Vajomingu sproveo je istraživanje kako bi potvrdio dosadašnje teze da ljute papričice pospešuju cirkulaciju i rad metabolizma. “Ljuta hrana zaista bi mogla da pomogne u prevenciji gojaznosti. Sjajna je stvar to što se radi o prirodnom načinu za sagorevanje kalorija”, objašnjava Tjagarajan.
Istraživanje je prvo sprovedeno na laboratorijskim miševima, a nakon toga utvrđeno da kapsaicin koji podstiče sagorevanje kalorija ima sličan efekat i na ljude.
Pogledajte i Ukusan napitak koji topi kilograme
"Kapsaicin je podstakao sagorevanje uskladištenih masnih ćelija kod miševa, ali pokazalo se da ima isto dejstvo i na ljude. U našem telu beli adipociti skladište energiju kao masti, a smeđe masne ćelije troše energiju njihovim sagorevanjem. Otkrili smo novi mehanizam u okviru kog kapsaicin podstiče pretvaranje belih u smeđe adipocite - dakle, sagoreva energiju koja bi se inače skladištila kao mast. Kapsaicin je ključan u procesu podsticanja metabolizma i potrošnje energije", kaže Tjagarajan. Naučnik i njegov tim veruju da će kapsaicin postati važno pomoćno sredstvo u borbi protiv gojaznosti koja sve više pogađa zapadne zemlje.
"Gojaznost je u Sjedinjenim Državama sve veći problem i poprima gotovo epidemiološke razmere. Konzumiranje ljutih papričica pomaže u sagorevanju kalorija, pa je naš savet da ih ne izostavljate u ishrani", objašnjava Tjagarajan, dodajući da je i umerenost bitna. Međutim, neki stručnjaci smatraju da bi ovu tezu o uticaju kapsaicina svakako trebalo dodatno proučavati.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: pressonline.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus