Banane prebrzo pocrne luk i krompir ekspresno proklija, sveže povrće propada... i tako u nedogled. Bussines insider složio je listu korisnih trikova za čuvanje namirnica koje će im produžiti svežinu.

1. Zamotajte vrhove banana u plastičnu vrećicu da sprečite isparavanje takozvanog alkoholnog gasa zbog čega banane brže trunu. Ako odvojite banane i svaku zasebno zamotate, trajaće vam još duže.

2. Svež peršun, celerov list i ostale sveže začine čuvajte kao cveće, samo u frižideru. Napunite šoljicu ili posudu vodom, ubacite sveže začine i pokrijte. Provereno ćete se ugodno iznenaditi.

3. Salatu čuvajte u kesici s papirnim ubrusima kako bi upili višak vlage. Zamotanu salatu spakujte u dobro zatvorenu kesu kako se ne bi isušila.

Pogledajte i Jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća

4. Paradajz čuvajte u kutiji na hladnom mestu dok omekša. Tek kad počne da "trune" sklonite ga u frižider - taman da omekša za kuvanje.

5. Seckano povrće ne čuvajte u frižideru jer će se pre isušit.

6. Sve vrste luka čuvajte na hladnom i suvom mestu u prozračnim kesama ili najlonkama. Zbog cirkulacije vazduha trajaće i do 6 meseci.

Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

7. Krompir skladištite s jabukama da sprečite klijanje. Ne čuvajte ga s lukom jer će pre da počne da trune. 

8. Zamotajte sir u papir za pečenje umesto u aluminijsku ili plastičnu foliju kako bi duže trajao.

9. Umesto na police vrata, mleko ostavite u hladnije delove frižidera, pozadi.

Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja

10. Jaja takođe čuvajte tamo gde je hladnije, a možete ih i zamrznuti odvajajući žumance od belanaca s dodatkom šećera čak do godinu dana.

11. Crvene začine poput paprike, kajenskog bibera i čillija skladištite u frižideru. Zbog svetlosti i toplote gube na boji i ukusu pa je frižider idealno mesto za crvene začine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: gastro.hr