Otkrivamo vam tajne koje će vam olakšati kuvanje i učiniti vas pravim „majstorom“ u kuhinji.
1. Testeninu kuvajte minut ili dva manje nego što piše na pakovanju. Naime, nakon što dodate vreli sos testenina će još dodatno omekšati.
2. Miris belog luka s prstiju možete ukloniti brzim i efikasnim trikom. Kako biste se rešili mirisa 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o kašiku od nerđajućeg čelika.
Pogledajte i Kulinarski trikovi slavnih kuvara
3. Kada pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajete par minuta držite na viljušci, uronjenu u ulje, pre nego što je spustite u šerpu ili tiganj. Na taj način će se malo zapeći i sprečićete lepljenje za dno šerpe ili za ostalu hranu.
4. Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite jedno vreme (pola sata do sat vremena) na sobnoj temperaturi kako bi se bolje razradili.
5. Svežinu bosiljku možete produžiti ukoliko ga stavite u šoljicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi.
Pogledajte i Kulinarski trikovi koji će vam uštedeti vreme
6. Kako bi karfiol prilikom kuvanja zadržao belu boju u vodu dodajte malo mleka i soli.
7. Kada pravite pire krompir nakon što ga procedite vratite ga u vrući lonac, sklonite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jedan minut. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mleka dobićete baršunastu teksturu.
8. Da biste ublažili ukus špargli ogulite ih i uvaljajte u jednku razmeru soli i šećera i nakon 10 minuta isperite. Nakon toga pripremite po želji.
9. Kako biste prilikom ceđenja limuna ili pomorandže dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minut ispod dlana i nakon toga iscedite.
10. Da biste napravili savršenu povrćnu supu umesto da sastojke odmah stavite u vodu šargarepu, luk i paradajz, prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete pojačati ukus.
Pogledajte i 8 isprobanih trikova kulinarskih majstora
11. Svežinu povrću produžićete ukoliko ga umotate u vlažni papirni ubrus i stavite u plastičnu vrećicu, a tek potom u frižider. Neke salate tako bi trebalo da traju čak i četiri dana duže.
12. Kako biste znali kada je ulje dovoljno vruće umesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu da krčkaju u ulje stavite drvenu kašiku i ako se oko nje pojave mehurići ulje je dovoljno zagrejano.
13. Smeđ pirinač kuva se znatno duže nego beli, čak i 45 minuta. Kako bi ga brže skuvali ostavite ga noć ranije u vodi. Nakon toga vreme kuvanja trebalo bi znatno sda se smanji. Isti trik možete probati i s testeninom. Testeninu ostavite preko noći u vodi i nakon toga testenina bi trebalo da se skuva za 60 sekundi.
14. Ukoliko vam u tavi ponestane ulja, dodajte ga na rub i lagano nagnite tavu. Dok dođe do sastojaka koji su u sredini već će biti zagrejano.
15. Pre seckanja povrća na dasku za rezanje stavite malo soli. Na taj način vam povrće neće klizati i lakše ćete ga rezati.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zadovoljna.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus