Otkrivamo vam tajne koje će vam olakšati kuvanje i učiniti vas pravim „majstorom“ u kuhinji.

1. Testeninu kuvajte minut ili dva manje nego što piše na pakovanju. Naime, nakon što dodate vreli sos testenina će još dodatno omekšati.  

2. Miris belog luka s prstiju možete ukloniti brzim i efikasnim trikom. Kako biste se rešili mirisa 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o kašiku od nerđajućeg čelika.

Pogledajte i Kulinarski trikovi slavnih kuvara

3. Kada pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajete par minuta držite na viljušci, uronjenu u ulje, pre nego što je spustite u šerpu ili tiganj. Na taj način će se malo zapeći i sprečićete lepljenje za dno šerpe ili za ostalu hranu.

4. Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite jedno vreme (pola sata do sat vremena) na sobnoj temperaturi kako bi se bolje razradili.

5. Svežinu bosiljku možete produžiti ukoliko ga stavite u šoljicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi. 

Pogledajte i Kulinarski trikovi koji će vam uštedeti vreme

6. Kako bi karfiol prilikom kuvanja zadržao belu boju u vodu dodajte malo mleka i soli.

7. Kada pravite pire krompir nakon što ga procedite vratite ga u vrući lonac, sklonite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jedan minut. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mleka dobićete baršunastu teksturu.

8. Da biste ublažili ukus špargli ogulite ih i uvaljajte u jednku razmeru soli i šećera i nakon 10 minuta isperite. Nakon toga pripremite po želji. 

9. Kako biste prilikom ceđenja limuna ili pomorandže dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minut ispod dlana i nakon toga iscedite.

10. Da biste napravili savršenu povrćnu supu umesto da sastojke odmah stavite u vodu šargarepu, luk i paradajz, prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete pojačati ukus.

Pogledajte i 8 isprobanih trikova kulinarskih majstora

11. Svežinu povrću produžićete ukoliko ga umotate u vlažni papirni ubrus i stavite u plastičnu vrećicu, a tek potom u frižider. Neke salate tako bi trebalo da traju čak i četiri dana duže. 

12. Kako biste znali kada je ulje dovoljno vruće umesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu da krčkaju u ulje stavite drvenu kašiku i ako se oko nje pojave mehurići ulje je dovoljno zagrejano.

13. Smeđ pirinač kuva se znatno duže nego beli, čak i 45 minuta. Kako bi ga brže skuvali ostavite ga noć ranije u vodi. Nakon toga vreme kuvanja trebalo bi znatno sda se smanji. Isti trik možete probati i s testeninom. Testeninu ostavite preko noći u vodi i nakon toga  testenina bi trebalo da se  skuva za 60 sekundi.

14. Ukoliko vam u tavi ponestane ulja, dodajte ga na rub i lagano nagnite tavu. Dok dođe do sastojaka koji su u sredini već će biti zagrejano. 

15. Pre seckanja povrća na dasku za rezanje stavite malo soli. Na taj način vam povrće neće klizati i lakše ćete ga rezati. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: zadovoljna.hr