Kad je nastao, bila je važna brza pripreme kafe, a svaki espreso nastaje u proseku za nešto manje od 30 sekundi!

Samo da vas prvo upozorimo da će vas italijanski konobar, kao verovatno i konobar u vašem kafiću, prostreliti pogledom ako "espreso" izgovorite sa "X", što mnogi rade.

Pogledajte i recept za Espreso mus

Ukus espresa nigde nije propisan

Kad uđete u kafić i naručite pivo, znate da postoji mnogo raznih vrsta,svetlo, tamno, mutno.. Kad s druge strane naručite espreso, ne znate šta tačno da očekujete. Može biti jak i fin, a može biti i nikakav.

Ovde veliku ulogu uz konobara igra i aparat za espreso i naravno, kafa. Za pripremu možete koristiti bilo koja zrna kafe.

Negde imate priliku (kod nas još retko) da popijete više od jedne vrste espresa, kako bi se naglasili različiti ukusi. Ipak, kod nas su aktuelna tek dva ili tri ukusa…

Pogledajte i 6 zanimljivih činjenica o kafi

Trebalo bi da ga promešate

Ponekad ćete videti kremasti, karamela izgled na vrhu espresa. To je pena, koja nastaje pod pritiskom vruće vode. Ona je obično gorča od ostatka kafe, tako da definitivno preporučamo mešanje.

Nije nužno "srknut"' ga odmah

Neki konobari tvrde da već nakon 15 sekundi espreso postaje lošiji, ali to baš i nije tačno. Naime, možda je bolje sačekati barem minut da se ohladi, pa ga tek onda popiti.

Pogledajte i recept za Ledeni espreso-krem

Nije toliko popularan

Ne računajući domovinu espresa, Italiju, manje od 5% gostiju naručuje espreso. Međutim, to nije važno, jer je kafa uopšteno vrlo popularna, pa su tako makijato i kapućono večno pri vrhu narudžbna u kafićima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer