Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora. Recept ovog specijaliteta se dugo čuvao u tajnosti.
Za komplet lepinju vam je potrebno: sveža lepinja; stari kajmak; jaje; pretop.
Priprema:
1. Pretop
Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje. Možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast posle pečenja jagnjetine i praseta. Tu mast pomešajte i ostavite je da se ohladi. Što se pretop bude više hladio, primetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin, tamno mrke boje, ostaje na dnu.
2. Komplet lepinja
Pre svega lepinja, koju ste namenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj donji deo bude šupalj i da je okružen bočnim stranama, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.
Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.
Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom.
Služite je uz jogurt ili kiselo mleko.
Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus