Nar možete jesti na mnogo načina - kao salatu, sok, dodatak slatkišima... Kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan.
Ovo su samo neki od razloga da češće konzumirate ovo sočno voće
1. Snižava loš holesterol
Nar je bogat antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg holesterola, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
2. Sadrži malo šećera
Verovatno ste već upoznati s lošim uticajem šećera na zdravlje iznate da je potrebno da ga unosimo u što manjoj količini. Iako je šećer koji se nalazi u voću i povrću zdraviji od onog u prerađenoj hrani, ipak treba biti na oprezu. Međutim, to nije slučaj kada je u pitanju sočni nar. Pola šolje zrna nara sadrži samo 8 grama šećera i oko 70 kalorija.
Pogledajte i Kako da najlakše očistite nar (VIDEO
3. Podstiče rad mozga
S obzirom da sadrži dosta antioksidanasa, nar povoljno utiče na pamćenje, kognitivne sposobnosti i neurološke funkcije.
4. Usporava starenje
Nar je bogat sastojcima koji usporavaju starenje, pa ćete češćim uživanjem u ovom voću umanjiti bore. Za takav uticaj nara na našu kožu su zaslužni antioksidansi polifenoli koji deluju preventivno na znake starenja.
Pogledajte i Ukusan napitak za dugovečnost
5. Zaustavlja rast ćelija raka
Voće i povrće ne mogu izlečiti rak, ali mogu usporiti razvoj kancerogenih ćelija. Nar je jedna od najefikasnijih voćki kada je borba protiv raka u pitanju.
6. Ima antiupalna svojstva
Konzumiranjem nara ćete ublažiti upale i smanjiti tegobe usled artritisa. Ova ukusna crvena zrna će sačuvati zdravlje vaših kostiju i zglobova i osloboditi vas bolova.
7. Popravlja raspoloženje
Kada ste neraspoloženi i tužni, gricnite nekoloko zrna nara ili popijte sok od ovog voća i osmeh će vam se vratiti. Nar pomaže rast nivoa sserotonina, deluje preventivno na česte promene raspoloženja i štiti od anksioznosti i depresije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus