Marcipan je smesa kojoj su glavni sastojci badem i šećer, i koristi se kao nadev za kolače i torte, ali i kao samostalan slatkiš. Veoma se lako oblikuje, pa se može upotrebiti za ukrašavanje torti umesto fondana. 

Za pripremu marcipan mase vam je potrebno:

  • 300 grama mlevenih badema
  • 200 grama šećera u prahu
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1 kašičica ekstrakta badema
  • 60 ml vode (ili jedno belance)

Ukoliko nemate mlevene bademe, najpre ih blanširajte, a zatim sameljite. 

Pomešajte bademe i šećer u prahu i po mogućstvu sameljite naknadno u blenderu kako bi vam masa bila kompaktna i glatka.  Te suve sastojke zatim prosejte kroz cediljku kako biste bili sigurni da nije ostalo grudvica. 

Postepeno dodajte tečne sastojke, kašičicu po kašičicu i mesite masu. 

Da bi vam marcipam bio još čvršći, umesto vode možete dodati jedno belance, ali ga pre dodavanja nemojte tući.

Gotov marcipan možete bojiti jestivim bojama i oblikovati na razne načine, a u frižideru može da stoji i do deset dana.