Sezona jagoda je počela, pa je vreme i za poslastice sa ovim voćem kome je teško odoleti. Ukoliko vam se jede kremast i sočan kolač koji ćete napraviti "dok trepnete", ovo je upravo takav recept. 

Da ga napravite, trebaće vam samo 15 minuta, a onda da imate još samo malo strpljenja dok se stegne u frižideru. Ali kada ga probate, shvatićete da je bilo vredno čekanja.

Sastojci:

  • 400 g mlevenog keksa
  • 400 g jagoda
  • 125 g maslaca
  • 1 čaša soka od pomorandže
  • 200 g šlaga
  • 2 čaše kisele pavlake
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 ml kisele vode
  • 2 kesice želatina

Priprema:

Uzmite okrugli kalup za torte sa stranicama. Keks umutite sa maslacem i dodajte sok od pomorandže. Kada masa postane glatka, na dnu kalupa formirajte koru, lepo je zagladite po vrhu i stavite u frižider dok napravite ostatak kolača. U dublju posudu dodajte šlag, pa ga umutite mikserom sa kisleom vodom da bude čvršći. U drugoj posudi umutite pavlaku sa šećerom u prahu. U šlag dodajte pavlaku, pa sve zajedno sjedinite. Operite jagode dobro i ostavite nekoliko komada za ukrašavanje.

Ostatak jagoda izblendirajte, ocedite višak soka, pa dodajte pavlaci i šlagu. Sve zajedno umutite mikserom da se ujednači. Želatin pripremite kao što piše na uputstvu na kesici. Rastvorite ga u malo vode, sačekajte da nabubri, a onda ga zagrejte na tihoj vatri da se otopi. Polako ga uz mućenje šlaga i jagoda dodajte ovom filu. Izvadite koru iz frižidera i preko stavite fil od šlaga, pavlake i jagoda. Kolač po vrhu ukrasite komadima jagoda. Stavite ga u frižider i ostavite da se stegne oko dva sata.

Izvor: Stvar ukusa