Prhko testo se pravi od zaista jednostavnih sastojaka, čak vam ne treba puno truda ni da se umesi. A kada preko ukusnog testa stavite čuveni šne od belanaca i borovnice, dobićete savršeni kolač. Dodatni plus je hrskavo prhko testo koje ste izrendali preko. Ne zahteva puno truda, a dobijate poslasticu koja će nestati iz tanjira čim je postavite. Možda vam deluje komplikovano, ali nije.

Sastojci:

  • 250 g brašna 
  • 50 g šećera u prahu 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 2 kašičice vanilin šećera 
  • 100 g putera, sobne temperature 
  • 3 žumanceta 
  • 1 kašika kokosa
  • 2 kašike skroba

Za beze:

  • 3 belanaca 
  • 120 g šećera 
  • prstohvat soli 

Za fil:

  • 300 g ribizla ili borovnica 
  • 2 kašike šećera 

Priprema:

U činiji pomešajte prosejano brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte puter i malo promešajte, pa dodajte žumanca i umesite testo. Podelite na 2 dela, jedno veće i jedno manje. Veće testo umotajte u providnu foliju, a u manje dodajte kokos, sjedinite, pa umotajte u providnu foliju i stavite u zamrzivač. Samo manje testo stavite u zamrzivač. Borovnice pomešajte sa šećerom, a belanca, šećer i so umutite u čvrst šne. 
Kalup obložite pek papirom i utisnite veće testo na dno. Rasporedite svuda, pa izbockajte viljuškom. Zatim preko testa sipajte skrob, a preko borovnice sa šećerom. Rasporedite beze preko borovnica, a ono zamrznuto testo izrendajte preko. Pecite na 180°C nekih 35-40 minuta. 

Izvor: stvarukusa.rs