Jedan od najpopularnijih recepata za čokoladni kolač ima neočekivani sastojak koji mu daje aromu, sočnost i teksturu za pamćenje. Ako nikada niste probali da napravite čokoladni kolač s pivom, sada je trenutak!

Ako volite čokoladne deserte, preporučujemo vam i čokoladni čizkejk koji se ne peče!

Sastojci:

  • 8 kašika maslaca
  • 200 ml tamnog piva
  • 1,5 šolja šećera
  • 1 šolja grčkog jogurta
  • 3/4 šolje nezaslađenog kakao praha
  • 2,5 šolje brašna
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • šlag za dekoraciju

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C, okruglu tepsiju podmažite maslacem i stavite pek papir.

Pivo i maslac zagrejte na srednjoj vatri, dok se maslac ne otopi. U činiji umutite šećer, jogurt, kakao, vanilu, so i jaja. Dodajte maslac i pivo. Zatim umešajte brašno i prašak za pecivo, sipajte u tepsiju i pecite dok čačkalica zabodena u centar kolača ne izađe suva, sa ponekom mrvicom. Vreme pečenja je oko sat vremena, ali bocnite kolač već oko 45. minuta.

Ukrasite umućenim šlagom, a pravi ljubitelji ovog kolača kažu da u šlag treba dodati kapljicu viskija. Imajte na umu da će alkohol iz piva ispariti tokom pečenja, što kolač čini bezbednim za decu, ali nemojte dodavati viski u šlag ako će i najmlađi jesti kolač.