Mekani biskvit koji dosta podseća na patišpanj, samo što u ovo testo dodajte jogurt za lakšu teksturu. Preko ide vanila krem i zbog toga se ovaj kolač topi u ustima. Kada jednom probate ovaj ukusan kolač nećete moći da prestenete da jedete.
Sastojci:
- 3 žumanca
- 4 belanca
- 100 g šećera
- 100 g brašna za kolače
- 35 ml ulja
- 70 g jogurta
- 15 ml limunovog soka
Za fil:
- 2 jajeta
- 80 g šećera
- 300 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 10 g putera
- 30 g kukuruznog skroba
Priprema:
Pomešajte jogurt, ulje i limunov sok. Mutite belanca kojima ćete postepeno dodavati šećer. Kada umutite u čvrst šne dodajte jedno po jedno žumance i nastavite da mutite. Dodajte prosejano brašno i lagano mešajte. Pomešajte belanca sa smesom sa jogurtom. Sipajte u kalup obložen pek papirom. Malo protresite kalup da se smesa rasporedi. Pecite na 170°C oko 35-40 minuta.
Jaja umutite sa šećerom, pa dodajte skrob. U mleko dodajte vanilu, kuvajte i kada se mehurići pojave na ivici šerpe isključite šporet. Polako sipajte smesu u jaja i mešajte. Sjedinjenu smesu vratite u šerpu i kuvajte, uz konstatno mešanje, dok se ne zgusne. Dodajte puter i kada se otopi isključite šporet. Pokrijte providnom folijom i ohladite. Umutite i premažite preko kore.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus