Već smo pričali kako ruske domaćice u uštipke, mekike, palačinke, gotovo u sva jela sa testom stavljaju jogurt/kefir. To im je glavni sastojak i po tome se razlikuju od srpskih domaćica. Naši stari, dobro provereni i ukusni recepti za ova jela ne sadrže jogurt/kefir, ali to ne znači da ruske nisu ukusne jednako kao naše. Isprobajte i njihovu verziju. Oni palačinke preliju sa kondezovanim mlekom, ali vi možete da koristite i nešto po vašem ukusu. 

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 500 g kefira (kiselo mleko ili jogurt)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 kašika vanilin šećera

Priprema:

U brašno dodajte so, sodu, vanilin šećer i na kraju kefir. Dobro sjedinite i sipajte veću količinu u tiganj, na par kapi ulja. Poklopite i pecite, pa okrenite opet poklopite i dopecite. Tako dok ne utrošite sve.