Recept za tortu od oraha sa jabukama je vrlo jednostavan i može je napraviti čak i osoba koja nema mnogo iskustva u pečenju kora za torte. Osim što je divnog ukusa i lepog mirisa, izgleda i fenomenalno. Garantujemo da će prva nestati sa stola kada je poslužite!

  • Sastojci:
  • Kora:
  • 5 jaja (sobne temperature)
  • 100 g brašna
  • 120 g šećera u prahu
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Fil od jabuka:
  • 5 jabuka
  • 1 žele u prahu od limuna
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika šećera u prahu
  • Fil:
  • 250 g maskarpone sira
  • 500 ml slatke pavlake
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 krem-fiks
  • Još:
  • 50 g seckanih oraha za posipanje

Priprema:

Kora: Odvojite belanca od žumanaca i umutite belanca u čvrsti sneg. Zatim postepeno dodajte šećer u prahu. Kada masa postane mekana i staklasta, smanjite mikser i dodajte jedno po jedno žumance. Zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevenim orasima. Sve lagano izmešati drvenom kašikom da se sjedini. Gotovu masu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi, pa podeliti na 2 dela.

Mus od jabuka: Jabuke oljuštite i isecite na kockice. Stavite ih u tiganj i pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri. Zatim dodajte šećer u prahu i cimet. Promešajte. Kada jabuke porumene i omekšaju, dodajte žele od limuna (prah). Dobro promešajte i ostavite nekoliko minuta dok se malo ne koncentriše. Nakon ovog vremena, stavite mousse na vrh prvog biskvita i sve stavite u frižider dok se mus potpuno ne stegne.

Fil: Pomešajte slatku pavlaku, maskarpone sir i šećer u prahu. Umutite. Na kraju mućenja dodati krem-fiks. Stavite pola fila na mus od jabuka. Zatim prekrijte drugom korom i premažite preostalim filom. Vrh torte posuti seckanim orasima. Pripremljenu tortu stavite u frižider, najbolje preko noći.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE