Sarme su omiljeno jelo svih Srba, a kako je u toku Uskršnji post, naš predlog je da napravite posnu varijantu. Kiseli kupus napunite filom od tunjevine, pirinča i oraha, ali možete da koristite i povrće, suvo voće, ribu... Takođe, posne sarme možete da napravite i od slatkog kupusa, ako želite malo laganije jelo.

  • Sastojci:
  • 2 crna luka
  • 1 praziluk
  • 1 šargarepa
  • 200 g pirinča
  • 100 g pečuraka
  • 400 g tunjevine
  • kiseli kupus 
  • Za preliv:
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 3 čena belog luka
  • voda 

Priprema:
Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu, kao i pečurke. Posolite. Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte. Začinite, a onda dodajte proceđenu tunjevinu. Dobro promešajte. Uzmite listove kiselog kupusa koji ste oprali, sipajte nadev, a onda urolajte.  Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku. Pecite na 200°C oko 30 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE