Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, jer kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, kao i za pokoj duša svih predaka u tom domu.

Nakon sečenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom. Najčešće ga poslužuje domaćica ili neka žena u kući, unuka ili ćerka. 

Sastojci:

  • 250 g pšenice
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g prah šećera
  • 150 g mlevenih oraha

Priprema:
Tokom noći ostavite pšenicu u vodi da odstoji kako bi omekšala. Sutradan je kuvajte nekih sat vreme. Zatim je sameljite, pa dodajte prah šećer, vanilin šećer i orahe. Dekorišite orasima ako želite.  

Recept poslala Natalija Kokanović