Od testa pripremljenog prema ovom receptu možete praviti slane ili slatke kiflice, kao i različita peciva i hlebove. Količine u receptu su veće, pa deo testa možete čuvati u frižideru ili zamrzivaču, međutim, ako želite odmah da ga iskoristite smanjite malo količinu brašna.

Sastojci:

  • 10 do 12 šolja brašna (šolja od 200 ml)
  • 4 šolja tople vode
  • 6 kašičica šećera
  • 4 kašičice suvog kvasca
  • 1 šolja ulja
  • 2 male kašičice soli

Priprema:

Pomešajte vodu, šećer i kvasac pa ostavite dva do tri minuta. Potom dodajte ulje, so i brašno. Zamesite testo, mora biti vlažno, ali ne i lepljivo. Ostaviteda odmara 10ak minuta pa ga premesite. Ponovite isti postupak 4 do 5 puta. Kada frmirate oblik koji želite pecite na 200 stepeni 20 do 30 minuta, zavisno od debljine testa.

Od ovog testa možete pripremati različite vrste peciva. Presecite ga 3 dela i ispecite francuske dugačke vekne. Ako ubacite kockice čokolade, dobićete čokoladni hleb. Od njega možete praviti i kiflice - prazne ili punjene slanim ili slatkim filom. Pre pečenja ih možete posuti susamom, kimom, makom...

Izvor: Stvar ukusa