Valjušći sa krompirom su starinsko jelo koje se kod nas najviše pravi u Vojvodini. Nekada je važilo za sirotinjsko jelo, jer se pravi od sastojaka koje je svaka kuća uvek imala. Danas su postali svojevrstan delikates, koji možete pronaći u u pojedinim restoranima.
Priprema je vrlo jednostavna, a najbolji su dok su još vrući i kada se služe uz salatu od kupusa.
Sastojci:
Za testo:
- 1 jaje
- 500 g mekog brašna
- 250 ml vode
- prstohvat soli
- malo ulja
I još:
- 4 veća krompira
- 1 glavica luka
- malo ulja
- aleva paprika
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa stavite da se kuva. Za to vreme zamesite testo tako što ćete sve sastojke pomešati dok ne dobijete glatku masu. Razvucite ga oklagijom na debljinu oko 1 cm isecite na manje kocke, pa kidajte komadiće i ubacujte u kipuću vodu. Kuvajte ih nekoliko minuta dok ne isplivaju na površinu. Vodu procedite, pa kada je krompir kuvam pomešajte ga sa testom. Luk sitno naseckajte, pa ga propržite na malo ulja, dok ne zastakli. Dodajte malo aleve paprike i pržite još nekoliko sekundi. Dodajte u šerpu u kojoj su krompir i valjušci, pa sve lepo izmešajte i posolite po ukusu. Služite dok su još vrući.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus