U poslednjoj deceniji je aronija postala veoma popularna biljka, jer je otkriveno da sadrži najviše antioksidanasa od svog bobičastog voća. Zato pomaže kod prevencije mnogih bolesti i ublažavanja simptoma postojećih. 

Najbolje je da kupite aroniju i da od nje napravite sok, jer se napravljeni sok prodaje po veoma visokim cenama. Na ovaj način pored toga što ćete uštedeti, bićete sigurni da ste dobili potpuno zdrav napitak. 

Sastojci:

  • 1 kg bobica aronije
  • 3 l vode
  • 1 limun
  • 600 g šećera
  • 1 kesica limuntusa

Priprema:

Dobro očistite aroniju od listova i petiljki kako ne bi završile u soku. Izblendajte aroniju sa jednom čašom vode, pa je dodajte u veću šerpu zajedno sa isečenim limunom i ostatkom vode. Kuvajte sok 45 minuta, dodajte šećer i limuntus, a zatim kuvajte još toliko, ali na slabijoj temperaturi. Dok se sok još kuva, sterilišite staklenke u rerni. Kada se sok skuva procedite ga, a ostatke aronije možete iskoristiti za džem od aronije. Ostavite sok na sobnoj temperaturi dok se skroz ne ohladi, potom ga prebacite u frižider. S obzirom na to da sok nema konzervansa, neophodno je popiti ga u roku od nedelju, nedelju i po dana. Ovaj sok se može piti i kao sirup od aronije. Razblažite ga sa vodom prema ukusu.

Izvor: Stvar ukusa