U poslednjoj deceniji je aronija postala veoma popularna biljka, jer je otkriveno da sadrži najviše antioksidanasa od svog bobičastog voća. Zato pomaže kod prevencije mnogih bolesti i ublažavanja simptoma postojećih.
Najbolje je da kupite aroniju i da od nje napravite sok, jer se napravljeni sok prodaje po veoma visokim cenama. Na ovaj način pored toga što ćete uštedeti, bićete sigurni da ste dobili potpuno zdrav napitak.
Sastojci:
- 1 kg bobica aronije
- 3 l vode
- 1 limun
- 600 g šećera
- 1 kesica limuntusa
Priprema:
Dobro očistite aroniju od listova i petiljki kako ne bi završile u soku. Izblendajte aroniju sa jednom čašom vode, pa je dodajte u veću šerpu zajedno sa isečenim limunom i ostatkom vode. Kuvajte sok 45 minuta, dodajte šećer i limuntus, a zatim kuvajte još toliko, ali na slabijoj temperaturi. Dok se sok još kuva, sterilišite staklenke u rerni. Kada se sok skuva procedite ga, a ostatke aronije možete iskoristiti za džem od aronije. Ostavite sok na sobnoj temperaturi dok se skroz ne ohladi, potom ga prebacite u frižider. S obzirom na to da sok nema konzervansa, neophodno je popiti ga u roku od nedelju, nedelju i po dana. Ovaj sok se može piti i kao sirup od aronije. Razblažite ga sa vodom prema ukusu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus