1. Paradajz operite, odstranite peteljku i onaj tvrdi deo pa ga isecite na četvrtine i kašičicom izvadite semenke. Paradajz zatim stavite u veliku posudu sa debelim dnom i stavite na šporet da provri. Nakon što je paradajz zakuvao, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka pola sata dok u potpunosti ne omekša i otpusti svu tečnost.


Sastojci:

2,5 kg zrelog paradajza

5 ½ kašičica soli

maslinovo ulje

2.Na veću posudu stavite gustu cediljku i kroz nju procedite dobijeni sos tako da odstranite svu kožicu i semenke koje su možda ostale.

3. Oceđeni sos vratite u posudu, dodajte so i stavite na šporet da ponovo zakuva. Smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka dok tečnost ne ukuva na otprilike 500 ml, trebaće vam otprilike 25-30 minuta.

4. Rernu uključite da se greje na 90C, a četvrtastu tepsiju dimenzija 22×22 cm namastite maslinovim uljem. Dobijeni paradajz pire sipajte u tepsiju, pecite 30 minuta, izvadite i promešajte, izravnajte, a zatim vratite u rernu na još 30 minuta, a zatim proces ponavljajte dok pire ne ukuva na otprilike 250 ml.

5. Nakon što je pire ukuvao sipajte ga u čistu i sterilnu teglicu, a odozgo premažite sa tankim slojem maslinovog ulja. Čuvajte u frižideru nedelju dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

Izvor: Lifepressmagazin