Supa od sočiva u Turskoj je neizostavni deo svakog porodičnog ručka. Brzo se sprema, dugo drži sitost, a veoma je zdrava i uskusna. Crveno sočivo je izvor proteina i vlakana, sadrži folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale. Jedna od velikih prednosti crvenog sočiva je što se kuva mnogo brže od ostalih mahunarki i ne morate da ga potapate pre kuvanja.

Sastojci:

  • 300 g crvenog sočiva
  • 1 glavica luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 kašičica sušene nane
  • malo ulja
  • so, biber

Priprema:

Sočivo dobro operite dok voda ne postane skroz prozirna. Stavite ga u šerpu, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte na umerenoj vatri. Kada počne da ključa, sklonite penu sa površine, sipajte još malo vode i kuvajte oko 10 minuta. Za to vreme luk i šargarepu očistite i sitno naseckajte. Propržite luk na malo ulja dok se ne zastakli, a potom ubacite i šargarepu. Dinstajte oko 5 minuta da povrće omekša. Ubacite u šerpu sa sočivom i sve promešajte. Dodajte žačine po ukusu, krčajte još 10 minuta, a pred kraj kuvanja pospite nanom. Supu služite dok je još topla. sa malo prepečnog hleba.

izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE