Fondan je dekorativna masa za ukrašavanje torti, ali se od nejga mogu praviti i razne figurice. Uredne, svečane i lepe torte možete napraviti sami uz pomoć recepta za domaću fondan masu.

Za fondan masu vam je potrebno:  20 g želatina u kesici i 50 ml hladne vode, 100 g fruktoze i 20 ml vode, 1 kašika glicerina i 900 g šećera u prahu.

Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta.

Pomešajte fruktozu  i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz mešanje. Ostavite da vri pola minuta a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin i pomešajte.

U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite.

Ostavite masu da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi.

Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje.