Fondan je dekorativna masa za ukrašavanje torti, ali se od nejga mogu praviti i razne figurice. Uredne, svečane i lepe torte možete napraviti sami uz pomoć recepta za domaću fondan masu.
Za fondan masu vam je potrebno: 20 g želatina u kesici i 50 ml hladne vode, 100 g fruktoze i 20 ml vode, 1 kašika glicerina i 900 g šećera u prahu.
Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta.
Pomešajte fruktozu i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz mešanje. Ostavite da vri pola minuta a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin i pomešajte.
U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite.
Ostavite masu da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi.
Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus