ZASLAĐENI NAPICI:
Gazirani i ostali napici sa šećerom podižu krvni pritisak.

BOBIČASTO VOĆE:
Antioksidansi iz bobičastog voća (borovnica, malina, jagoda i crne ribizle) smanjuju šansu za razvoj hipertenzije. Naučnici su otkrili da konzumacija jedne porcije borovnica nedeljno smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska za 10%.

SOK OD NARANDŽE:
Zahvaljujući sastojku hesperidinu kojim obiluje, svakodnevnom konzumacijom soka od narandže možemo da snizimo krvni pritisak.

BELI LUK:
I naučnici su potvrdili da beli luk snižava krvni pritisak.

INTEGRALNE ŽITARICE:
Mekinje i druge integralne žitarice mogu da snize visok krvni pritisak, a rafinirane nisu preporučljive.

PROTEINI IZ SOJE I MLEKA, KAO I MLEČNIH PROIZVODA:
Za razliku od rafiniranih ugljenih hidrata, ovi proteini snižavaju visok krvni pritisak. Koristite mleko i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće.

ČOKOLADA:
I čokoladu bi trebalo uvrstiti u jelovnik za zdravlje srca i krvnih sudova, ali je važno izabrati pravu vrstu. Crna čokolada ima više kakaa, a manje šećera, masti i kalorija, sa više korisnih antioksidanasa.

MASLINOVO ULJE:
Čak i umereno konzumiranje maslinovog ulja, oko 25 ml dnevno (dve kašike), uspešno snižava krvni pritisak.