Peciva i hleb su nešto što se najčešće jede, i uvek je bolje kada sami napravite nego kada kupite. Kiflice, pogače, somuni, kroasani... kada izađu vreli iz rerne odmah nestaju sa stola. Ali, nije svaka domaćica uspešna u pripremi testa. 

Ako ispratite sledeće korake, vaše testo će biti savršeno i uspeće vam iz prve. Postoje 2 sastojaka koja domaćice retko stavljaju u testo, a to su sirće i jogurt ili kefir. Sirće (stavlja se jedna kašika) pomaže da testo brže nadođe, a jogurt mu daje mekoću. Ovo ne važi za sve vrste testa kao što je ono za picu, testeninu ili kada vam treba tvrdo testo. 

Ali, za većinu peciva i hleba možete da koristite sirće i jogurt. Jako je bitno da se pridržavate sastojaka iz recepta i da koristite pravo brašno. Kvasac je takođe bitan i njega možete da koristite svežeg ili suvog, ali sa svežim kvascem testo brže raste. Još jedna stvar kod kvasca je veoma važna, a to je da uvek koristite količinu koja se nalazi u sastojcima, jer ako stavite previše testo će ispucati. 

Kada se testo umesi to ne znači da je vaš posao gotov. Postoji još jedan korak koji morate da ispoštujete kako vaš trud ne bi bio uzaludan. Kako testo ne bi bilo gnjecavo, ispucalo i da se ne bi lepilo za posudu potrebno je da rernu dobro zagrejete. 

Evo recepta za testo sa jogurtom: 

Sastojci:

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mleka
  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 jajeta
  • 400 ml jogurta
  • 50 ml ulja

Priprema:

Izmrvite kvasac, dodajte šećer paprelijte toplim mlekom. Ostavite 10 minuta da se aktivira. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, posolite, dodajte jogurt, ulje, jaja i nadošli kvasac. Zamesite glatko testo. Ostavite testo na toplom pokriveno kuhinjskom krpom da narasta jedno 45 minuta. Nakon toga razvucite testo, oblikujte peciva kakva želite (nafilujte ih) i pustite da se dižu još oko pola sata. Pecite na 190°C u zagrejanoj rerni oko pola sata.

Izvor: Stvar ukusa