Testo


Sastojci:

Za testo:

150 g čokolade za kuvanje
120 g putera
100 g šećera
prstohvat soli
7 jaja
200 g mlevenog badema
50 g brašna
kesica praška za pecivo

Za fil:

2/3 kesice želatina u prahu
100 ml amareta (liker od badema)
700 ml slatke pavlake
pakovanje preliva za tortu
2 kašike šećera
720 ml kompota od višanja

I još:

100 g listića badema

Zagrejati rernu na 175 stepeni. Rastopiti čokoladu nad vodenom parom. Kremasto umutiti puter, šećer i so. Odvojiti belance od žumanaca. Dodavati žumance i čokoladu. Umešati badem, brašno i prašak za pecivo, a zatim dodati i čvrsto ulupana belance. Peći u kalupu za torte (prečnika 26 cm) 30 minuta.

Fil i ukrašavanje

1. Želatin razmutiti, a zatim umešati amareto. Čim tečnost počne da se steže, dodati ulupanu slatku pavlaku.

2. Ocediti višnje iz kompota. Napraviti preliv od 250 ml soka od višanja, šećera i preliva za tortu (prema uputstvu na kesici). Testo dvaput preseći vodoravno. Donju koru premazati sa šest kašika krema sa amaretom. Staviti 2/3 višanja i preliv za torte, a zatim drugu koru. Premazati je sa šest kašika krema i prekriti trećom korom. Tortu premazati preostalim kremom i hladiti dva sata u frižideru.