Da li ste znali da Srbi slave čak sedamdeset i osam krsnih slava tokom godine? Naravno, novembar i decembar su najintenzivniji, pre svega jer ih u tom periodu ima čak dvadeset i dve, a među njima je i Nikoljdan koji slavi polovina stanovništva.

Po našim običajima, na slavu se poziva samo prvi put a nakon toga...

Nakon toga postane problem ako na stolu nema dovoljno sarmi ili ribe a na vratima se pojavi gost više. Ali ne brinite. Stavite na sto hladnu Coca-Cola flašicu i uputite se u kuhinju da na brzinu pripremite toplu kremastu čorbicu od samo nekoliko sastojaka. Tražiće se tanjir više, a višak (koji se retko kad desi) uvek možete da sačuvate za hladne dane koji tek stižu. Izvadite paštrnjak i krompir iz ostave i pratite uputstva ispod... SREĆNA SLAVA!

Promo Slavska bela čorba

Domaća bela čorba sa paštrnjakom i krompirom

Potrebni sastojci za 5 osoba

  • 4 srednja krompira
  • 4 korena paštrnjaka
  • 20 ml biljnog ulja za dinstanje
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • so, biber
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 1 l vode

Priprema:

Krompir i paštrnjak oguliti, oprati pa iseckati na jednake kockice.
Crni i beli luk iseći na sitne kockice.
U dubokoj šerpi, na vrlo malo ulja, prodinstati crni i beli luk.
Kada je luk karamelizovan, dodati iseckano povrće, pa ga preliti sa vodom.
Ostaviti povrće da krčka, dok sasvim ne omekša.
Kada je povrće omekšalo, dodati začine i pavlaku za kuvanje.
Štapnim mikserom sve dobro izblendati.
Ukoliko volite ređu čorbu, budite slobodni da prilikom kuvanja dodate više vode ili pak manje vode ukoliko volite gušću.
Služiti uz krutone i pečene šampinjone.

Izvor: Promo