Naučna istraživanja ne daju optimistične prognoze kada je u pitanju uticaj modernog načina ishrane na naše zdravlje. Stručnjaci zato preporučuju da ishranu obogatimo svežim voćem i povrćem, ribom, žitaricama, čime možemo smanjiti rizik od moždanog udara za 30 procenata.

Ovo su najbolje namirnice za zdravlje mozga

1. Mahunarke i druga hrana bogata folnom kiselinom

Mahunarke nisu dobre samo za zdravlje vašeg srca, već i mozga. To je prvenstveno zbog toga što obiluju vitaminom B. Prema nekim naučnim istraživanjima, hrana bogata folnom kiselinom smanjuje rizik od moždanog udara za 20 procenata.

2. Ovas, bademi, soja

Ove namirnice su odlične za snižavanje nivoa holesterola, pa time povoljno utiču na kardiovaskularno i zdravlje mozga.

Pogledajte i Namirnice koje snižavaju nivo holesterola

3. Hrana bogata antioksidantima

Voće i povrće je dobro za zdravlje mozga zbog visokog sadržaja antioksidanata. Oni sprečavaju negativan uticaj slobodnih radikala na naše zdravlje i deluju protivupalno. Pored toga, antioksidanti sprečavaju taloženje plaka u arterijama i pospešuju cirkulaciju.

4. Hrana koja sadrži kalijum

Evo još jednog odličnog razloga da češće jedete banane. Ovo ukusno voće sadrži veoma značajan kalijum. Istraživanje je pokazalo da ishrana siromašna kalijumom (manje od 1,5 grama dnevno) povećava rizik od moždanog udara za 28 procenata.

Pogledajte i 5 namirnica koje sadrže više kalijuma od banane

5. Mleko s malim procentom masnoće

Mlečni proizvodi s niskim procentom masnoće imaju dobar uticaj na opšte zdravlje, pa i na zdravlje mozga. Odličan su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i prirodan su način regulisanja krvnog pritiska, a sa smanjem rizika od hipertenzije smanjuje se i rizik od moždanog udara, piše readersdigest.ca.

6. Hrana bogata magnezijumom

Naučna istraživanja su pokazala da ishrana bogata magnezijumom može smanjiti rizik od moždanog udara za 30 procenata.

Pogledajte i Namirnice bogate magnezijumom

7. Riba

Ishrana bogata omega-3 mastima utiče pozitivno na zdravlje srca, ali i mozga. Izaberite omiljenu vrstu ribe (losos, tunjevina, skuša,...) i uživajte u zdravim obrocima. Naime, ova hrana smanjuje upale i sprečava nastanak trombova.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa