Ječam

200 g ječma kuvajte u 750 ml vode, na laganoj vatri, pokriveno poklopcem 35-40 minuta. Da biste dobili intenzivniji ukus možete ga pre toga nekoliko minuta pržiti bez ulja.

Pogledajte i Sve blagodeti žitarica

Smeđ pirinač

200 g smeđeg pirinča kuvajte u 400 ml vode na laganoj vatri, pokriveno poklopcem 30 minuta. Sklonite s vatre i ostavite poklopljeno još 10-15 minuta kako bi se pirinač na vrućoj pari još dokuvao.

Pogledajte i Integralni ili beli pirinač - koji je zdraviji?

Beli pirinač

200 g belog pirinča kuvajte u 200-230 ml vode. Nakon što počne da vri smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite još pet minuta da se kuva na pari.

Pogledajte i Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali pirinač

Divlji pirinač

150 g pirinča kuvajte u litar vode u posudi s poklopcem na laganoj vatri. Divljem pirinču trebaće 45-60 minuta da se skuva. Odmah ocedite vodu i poslužite.

Pogledajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča

Proso

Isperite proso u hladnoj vodi i pržite bez ulja do zlatno smeđe boje. Prelijte s kipućom vodom i dinstajte pokriveno s poklopcem 20 minuta. 200 g prosa kuvajte u 400 ml vode!

Kinoa

Isperite u hladnoj vodi i pržite bez ulja. Dodajte kipuću vodu, pokrijte s poklopcem i pustite da se kuva 20 minuta.

Zobena kaša

150g zobenih pahuljica kuvajte u 450-500 ml vode, nakon toga nastaviti još 10-20 minuta, stalno mešajući.

Pogledajte i Bakina zobena kaša

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: punkufer.hr