Nije svejedno koje voće jedete
Za one koji nemaju naviku da redovno jedu voće, bilo koja voćka je za njih je odličan izbor. Ali zapravo nije svejedno koje ćete voće odabrati. Kako piše časopis Prevention, kad god ste u prilici, odaberite ono koje je tamnije boje, poput borovnica. Svaka voćka ima vitamine, ali imaju različit udeo šećera i ugljenih hidrata. Tako npr borovnice, ali i uopštemo voće tamnije boje ima niži glikemijski indeks, bogatije je antioksidansima, a siromašnije prirodnim šećerom od voća svetlije boje poput banane ili dinje.
Pogledajte i Evo zbog čega voće treba jesti pola sata pre obroka
Svako voće s nižim glikemijskim indeksom, baš kao i druge namirnice, pomaže regulaciji šećera u krvi jer se sporije probavljaju pa ste duže siti i manja je verovatnoća da ćete posegnuti za nezdravim grickalicama u kriznim trenucima.
Morate paziti na količine
Još jedna stereotipna rečenica jeste ona da se voće može jesti do mile volje. Voće zbog prirodnih šećera ne spada u kategoriju grickalica koje možemo jesti koliko i kada god hoćemo. Ako preterate s voćem, možete poremetiti nivo šećera u krvi i izazvati isti efekt kao da ste jeli obrađene namirnice prepune šećera, a uz ugljene hidrate unosite i dodatne kalorije.
Ukoliko jedete sitno voće, neka to bude do dve šoljice dnevno ili npr jedna jabuka, banana, pomorandža… Mnogi smatraju da je upravo zbog prirodnih šećera voće bolje jesti ujutro ili tokom dana, a ne uveče ili pre spavanja. Naravno, ovo treba prilagoditi svome ritmu jer sve zavisi koliko se inače osoba kreće, kako se hrani ili možda redovno trenira.
Pogledajte i Da li se i TO jede?
Važno je poznavati kalorije
Ako ste gladni, ali do večere je samo sat vremena nemojte pojesti neku kaloričniju voćku poput banane, a ni veliku porciju. Velika jabuka ima oko 120 kalorija, a ako je uskoro glavni obrok na redu, nepotrebno ćete uneti dodatne kalorije u organizam.
Odbacujete koru
Nekima nije ukusna, neki se boje da je voće prskano uprkos oznakama da je organsko, ali ako imate domaće voće nemojte ga guliti. Kora krije mnogobrojne vitamine i antioksidante. Tako je kora jabuke prepuna vitamina C i A kao i vlakana. Časopis Plos One objavio je istraživanje koje potvrđuje da kora na voću pomaže u borbi protiv gojaznosti, a istraživanje objavljeno u časopisu Univerziteta Cornell pronašlo vezu između omražene kože i prevencije zloglasnog karcinoma.
Pogledajte i Ove stvari nemojte raditi nakon obroka
Sok od svežeg voća? Da, ali samo povremeno
Bez obzira na to koliko kvalitetan sokovnik imate, pravljenjem sokova gubite vlakna iz voća. Radije sokove pravite povremeno ili voće stavljajte u smuti. Osim toga nekoliko voćki u jednoj porciji soka mogu sadržavati više kalorija i šećera nego što vam treba pa onda treba paziti na ostalu hranu koju konzumirate tog dana.
Kombinacija s drugim namirnicama za bolji balans
Komad voća sam po sebi je svakako bolji od slatkiša, ali takođe poput krofne ii drugih slatkih zalogaja može učiniti isto odnosno naglo podići nivo šećera u krvi pa ga srušiti, a vi ćete zbog toga biti gladni pre vremena. U tom slučaju nije loše napraviti kombinaciju s proteinima, recimo, komad sira ili malo oraha. Na taj način će se povećati nivo hormona glukagona koji će napraviti ravnotežu s inzulinom i držati nivo šećera u krvi pod kontrolom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus