Ako ste neprestano u gužvi i nemate puno vremena za ručak, onda je suvo voće najbolji izbor. Grickanje suvog voća zadovoljiće glad i pružiti vam obilje vitamina i minerala.

Iako je sada vreme kada je sveže voće dostupno, idelana je prilika da nabavite suvo voće koje ćete moći da konzumirate i na jesen. U nastavku su neke od nutritivnih dobrobiti suvog voća.  

Pročitajte i Zdrava poslastica: Napravite kolač sa suvim voćem

1. Kajsija

Kajsija je dobar izvor vlakana, bogata je gvožđem, vitaminima A i C, kalijumom, kao i antioksidansima. Ovo voće poboljšava krvnu sliku i dobro je za anemičare. Kajsija je takođe dobra za creva jer pomaže ljudima koji pate od loše probave i zatvora. Dnevno konzumiranje kajsija pomaže telu u borbi protiv infekcija, popravlja oštećena tkiva, gradi jake zube i kosti, pa poboljšava vid.

2. Smokva

Smokva sadrži vitamine K, B6, C, E, različite minerale i fosfor. Smokve su bogate bakrom koji je neophodan u izgradnji krvnih sudova. Ona nas takođe štiti od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija. 

3. Brusnica

Suve brusnice su naširoko korisne za lečenje problema urinarnog trakta. One takođe pomažu u borbi protiv bakterijske infekcije, srčih oboljenja, jačaju imuni sistem, pa imaju antikancerogena svojstva. Suve brusnice takođe pomažu u borbi protiv karijesa. 

Pročitajte i Pečenica sa suvim voćem

4. Suvo grožđe

Ovo voće sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, fluora i cinka. Suvo grožđe deluje protiv upala i snižava holesterol. One takođe štite od raka debelog creva i raka prostate, ali i mnogih drugih bolesti, kao što su bolesti srca, bolesti živaca, Alchajmerove bolesti i virusne ili gljivične infekcije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zdrava krava