Smanjite kiselost u telu: Napravite čaj od povrća
Jedno od načela alkalne prehrane kojom se smanjuje kiselost u telu kaže da između obroka, ako ogladnimo, popijemo malo čaja od povrća.
Kada vam njegovo pripremanje pređe u naviku, menjajte začine i i biljke koje mu dodajete kako biste menjali ukus; uz to, možete mu dodati ostatke povrća iz drugih recepata.
Sastojci za povrtni čaj:
2 litre vode
3 šargarepe
1 paškanat ili batat
4 stabljike celera
2 luka
1 praziluk
2 krompira
3 čena belog luka
6 zrna crnog bibera
1 lovorov list
mala vezica peršuna
morska ili kuhinjska so, prema ukusu
maslinovo ulje, za posluživanje
Priprema:
Dok pripremate povrće, pristavite vodu da zakuva. Šargarepi odrežite krajeve, pa je zajedno sa paškanatom ili batatom ogulite i krupnije iseckajte. Celer ugrubo naseckajte. Luk i krompir oljuštite i izrežite na četvrtine. Donji kraj praziluka odrežite i bacite, a zatim ga krupnije iseckajte. Kad voda provri dodajte joj povrće, beli luk, biber i lovorov list. Lišće peršuna naseckajte i stavite na stranu, a stabljike ugrubo naseckajte i dodajte povrću. Poklopite i smanjite vatru, pa lagano kuvajte 30 minuta. Povrće ocedite, a tečnost sačuvajte. Kada je želite piti podgrejte je i posolite. Poslužite s malo peršunovog lišća na vrhu i, ako želite, prelijte s malo maslinovog ulja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zadovoljna.hr