Obogatite svoj jelovnik namirnicama koje će nivo šećera u krvi držati u preporučenim granicama.

Potvrđeno je da začin cimet dosta povećava aktivnost insulina, tako da jedna kašika cimeta u toku dana moze bitno smanjiti nivo šecera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi.

Lekovita gljiva - hrastova sjajnica, (Ganoderma lucidum), dopunjava nedostatak insulina u organizmu i pozitivno utiče na pravilan rad pankreasa i samim tim dovodi do regulisanja nivoa šećera u krvi. Ova pečurka je drvenastog sastava pa se obično priprema kao čaj.

Pogledajte i Napitak od meda i cimeta topi masti u organizmu

Malina je takođe koristan prirodni lek za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Kukuruz, ovas ili zob čiste krv, krvne sudove i pomažu u lečenju šećerne bolesti.

Za ishranu dijabetičara preporučuje se čičoka (biljka slična krompiru, koja je ujedno i zdrava zamena za krompir), zbog toga što ova biljka, za razliku od krompira ne sadrži skrob, već inulin.

Pogledajte i članak - Čičoka

Peršun se od davnina upotrebljava za lečenje i ublažavanje šećerne bolesti (dijabetesa) i to tako što sveže listove peršuna treba iseckati, koren ove biljke sitno narendati, pa sve pomešati sa jednom šoljom kiselog mleka ili jogurta. Pije se svako veče pre odlaska na spavanje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: magazin.ba