Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve blagodeti špargle

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Špargle imaju neverovatan efekat na vaše zdravlje. Pogledajte..

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Lekovita svojstva špargle

Špargla ima bogatu nutritivnu vrednost - sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, gvožđe, bakar, vlakna, mangan, kaliumj, kolin, cink, magneziumj i selen.

Uz svoj bogat nutritivni profil, špargla je siromašna kalorijama. 100 g špargli sadrži tek 20 kalorija - što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, špargla ima snažna antiupalna svojstva. Zbog toga povoljno deluje kod bolesti srca i krvnih sudova.

Pogledajte i Zbog čega treba jesti špargle

Za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina grupe B, koji kontrolišu nivo homocisteina.

Špargla je jedan od najbogatijih izvora rutina - flavonoida koji smanjuje holesterol i krvni pritisak i jača krvne sudove.

Porcija špargli sadrži čak 114 posto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina - proteina koji jača kosti.

Vitamin K sprečava nakupljanje kalcijuma u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Velike količine inulina u špargli ključne su u lečenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih materija, smanjuju rizik od alergija i raka creva.

Pogledajte i Efikasna hrana u borbi protiv nadutosti

Vlakna u špargli podstiču probavu i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za celokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških ćelija i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.

Nizak nivo glutationa povezan je sa preranim starenjem, pa čak i smrću.

Glutation je važan agens u borbi protiv raka jer štiti od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom.

U laboratorijskim istraživanjima glutation je u potpunosti zaustavio umnožavanje virusa AIDS-a.

Pogledajte i Špargla - povrće sreće

Špargla je moćan diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.

Zbog bogatstva folne kiseline špargle su odlična hrana za trudnice.

Špargla...

-sprečava bolesti srca i krvnih sudova

-pomaže kod dijabetesa tipa 2

-prirodni je afrodizijak

-pomaže kod hroničnog umora

-štiti od alergije i astme

-pomaže kod gihta i bubrežnih kamenaca

-smanjuje holesterol i visoki pritisak

-odlična je namirnica za mršavljenje

-pomaže kod probavnih tegoba

-smanjuje rizik od karcinoma

-čisti organizam

Nekoliko sati nakon konzumacije špargla primetićete promenu mirisa mokraće. Ali, to nije ništa opasno, i nije razlog da prestanete da ih jedete.

Pogledajte i recept za Mediteranske špargle 

Špargle i rak

Prema mišljenju nekih alternativnih lekara, špargle su korisne za prevenciju i lečenje karcinoma.

Pritom se preporučuju kuvane špargle.

Pretpostavlja se da se kuvanjem šparlga oslobađa asparaginaza - enzim koji pomaže uništavanju ćelija raka.

Špargle takođe sadrže glutation - snažan antioksidans koji štiti ćelije od kancerogenih promena.

Preporučena doza je 4 supene kašike kuvanih špargli dva puta dnevno - uutro i uveče.

Najbolje je koristiti špargle istovremeno s drugim prirodnim metodama,  kao deo terapije protiv raka.

Pogledajte i recept za Špargle u "Holandez" sosu

Gajenje špargle

Ukoliko želite da gajite domaće špargle u svojoj bašti evo nekoliko korisnih saveta.

Špargla voli topla podneblja, mnogo sunca i humusno tlo. Ova biljka ne voli vetar. Može podneti i veće hladnoće, ali joj je potrebno osigurati mnogo vlage jer inače može biti jako gorka i neukusna.

Bitno je dobro odabrati mesto jer će na njemu špargla rasti petnaestak godina.

Špargla se sadi u jesen na dobro pognojenom tlu. Prave plodove špargla daje tek od četvrte godine uzgoja.

Špargla se bere u maju i junu. Nakon branja poželjno ju je odmah potrošiti ili ostaviti u frižideru gde može stajati 4 - 5 dana. Špargle takođe možete blanširati i zamrznuti.

Pogledajte i recept za Zapečene špargle s muskatnim oraščićem

Primena

U kuvanju se domaća špargla koristi cela, a kod divlje špargle se baca drvenasti deo. Domaća špargla se kuva 5 - 8 minuta, zavisno od njene debljine, a divlja još kraće, 1 - 2 minuta.

Špargle idu uz različite namirnice i mogu se koristiti u raznovrsnim jelima poput pita, rižota, štrudli, palačinki i salata.

Mogu se jesti i same - sirove, kuvane, pečene, pržene, ukiseljene - kako ko voli!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Alternativa za vas

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti