Panakota (Panna Cotta) je jedna od najpoznatijih italijanskih poslastica, koja je zbog jedinstvenog ukusa i lakoće pravljena brzo prešla granicu ove zemlje i postala omiljena u celom svetu.
Istoričari ni danas ne mogu da se dogovore odakle je tačno došao ovaj kremasti desert. Neki smatraju da se prvi put spominje u gastro zapisima iz šezdesetih godina prošlog veka, a da su je izmislili poslastičari iz Pijemonta.
Kako god bilo jedno je sigurno, niko ne može da joj odoli, a ovaj recept za panakotu sa prelivom od svežih trešanja osvojiće vas na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za krem:
- 500 ml mleka
- 500 ml slatke pavlake
- 150 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 pakovanje želatina
Za preliv:
- 150 g svežih trešanja
- 100 g šećera
Priprema:
Želatin rastvorite prema uputstvu na kesici, pa sačekajte da nabubri. Za to vreme pomešajte mleko, slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, pa kuvajte na umerenoj vatri uz mešenja. Kada prokuva skinite sa ringle, ostavite da se malo prohladi, pa dodajte želatin. Smesu prelijte u čaše ili kalupe, pa ostavite u frižideru preko noći. Pre služenja pripremiti preliv. Trešnje očišćene od koštica prokuvajte u šerpi, pa kada puste vodu dodajte šećer i kuvajte dok ne dobijete gust sos. Kada se ohladi prelijte preko panakote i služite. Takođe je možete prevrnuti na tanjir, pa ukrasiti sa prelivom od voća.
Izvor: Stvar ukusa