PANAKOTA S PRELIVOM OD TREŠANJA: Osvežavajuća i kremasta, a toliko lako se pravi da uspeva iz prve i početnicima

Panakota je jedan od najpoznatijih italijanskih poslastica, a lako je možete napraviti po ovom receptu.

Shutterstock

Panakota (Panna Cotta) je jedna od najpoznatijih italijanskih poslastica, koja je zbog jedinstvenog ukusa i lakoće pravljena brzo prešla granicu ove zemlje i postala omiljena u celom svetu.

Istoričari ni danas ne mogu da se dogovore odakle je tačno došao ovaj kremasti desert. Neki smatraju da se prvi put spominje u gastro zapisima iz šezdesetih godina prošlog veka, a da su je izmislili poslastičari iz Pijemonta.

Kako god bilo jedno je sigurno, niko ne može da joj odoli, a ovaj recept za panakotu sa prelivom od svežih trešanja osvojiće vas na prvi zalogaj.

Sastojci:

Za krem:

  • 500 ml mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 pakovanje želatina

Za preliv:

  • 150 g svežih trešanja
  • 100 g šećera

Priprema:

Želatin rastvorite prema uputstvu na kesici, pa sačekajte da nabubri. Za to vreme pomešajte mleko, slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, pa kuvajte na umerenoj vatri uz mešenja. Kada prokuva skinite sa ringle, ostavite da se malo prohladi, pa dodajte želatin. Smesu prelijte u čaše ili kalupe, pa ostavite u frižideru preko noći. Pre služenja pripremiti preliv. Trešnje očišćene od koštica prokuvajte u šerpi, pa kada puste vodu dodajte šećer i kuvajte dok ne dobijete gust sos. Kada se ohladi prelijte preko panakote i služite. Takođe je možete prevrnuti na tanjir, pa ukrasiti sa prelivom od voća.

Izvor: Stvar ukusa