Princes krofne spadaju među čuvene francuske poslastice koje se prave od kuvanog testa i mirisnog fila od vanile. Veoma su slične profiterolama, s tim što su ove druge minijaturne i prelivaju se čokoladom. Koliko god delovalo komplikovano, priprema nije previše teška, ali bitno je da proceduru za testo ispratite korak po korak. Takođe je važno da kuvano testo sve vreme pazite, jer lako može da zagori. Danas vam donosimo recept za neodoljive princes krofnekoje se prave sa 2 različita fila, a vrh se umače u neodoljivu karamel glazuru.
- Sastojci:
- Za testo:
- 200 ml vode
- 50 g putera
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 4 jaja
- Za fil od karamele:
- 4 kašike šećera
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 300 ml slatke pavlake
- Za fil od vanile:
- 400 ml mleka
- 50 g pudinga od vanile
- 4 kašike šećera
- 300 ml slatke pavlake
- Za glazuru:
- 125 g šećera
- 45 g putera
- 75 ml slatke pavlake
Priprema:
Fil od karamele: Istopite šećer, pa dodajte pavlaku za kuvanje koju ste prethodno zagrejali. Dobro promešajte i sipajte u posudu. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte ohlađeni karamel i sjedinite mikserom. Čuvajte u frižideru.
Fil od vanile: Puding pomešajte sa 100 ml mleka tako da nema grudvica. Preostalo mleko sipajte u posudu i dodajte šećer. Kada se zagreje dodajte puding i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte ohlađeni fil od vanile i sjedinite mikserom. Čuvajte u frižideru.
Za testo: U šerpi pomešajte vodu, puter i so. Kuvajte dok se puter ne otopi i dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i brzo mešajte dok se ne formira testo. Stavite u posudu i postepeno dodajte jaja, sve vreme muteći. Dobro sjedinite sastojke mikserom. Sipajte testo u špric za kolače i uzmite zvezdasti nastavak i napravite dupli krug na plehu obloženom pek papirom. Pravite razmak između testa. Pecite u zagrejanoj rerni na 230°C oko 10 minuta, a onda smanjite na 200°C i pecite još 10 minuta. Ne otvarajte vrata od rerne za to vreme. Presecite testo na pola.
Za glazuru: Istopite šećer, pa dodajte puter i kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim sipajte i pavlaku za kuvanje i kuvajte još par minuta, uz neprestano mešanje. Umočite gornju polovinu testa u glazuru i ređajte na pleh. Ređajte tako da umočeni deo bude gore kako bi se sušio.
Na deo testa koji niste umočili u glazuru, prvo sipajte fil od vanile, pa fil od karamele (pomoću šprica za kolače ili kese za zamrzivač), pa preklopite testom koje je umočeno u glazuru (tako da glazura bude gore).
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa