TORTA OD ISECKANE KORE I OSVEŽAVAJUĆEG FILA SA LIMUNOM: Jednostavan recept, ukus sjajan

Torta od iseckane kore i osvežavajuće fila sa limunom ne peče se i idealna je i za početnike u kuhinji.

YT/Printscreen/ Immer Appetitlich

Još jedan odličan recept za tortu za sve one koji nemaju puno vremena ili ne raspolažu velikim kulinarskim umećem. Fil se sprema od grčkog jogurta, kondenzovanog mleka i soka od limuna i vrlo je osvežavajuć Savršeno ide uz mekanu koru u koju se tokom pripreme dodaje med. Bez pečenja do slasne i mekane poslastice. 

Sastojci:

  • Za koru:
  • 180 g putera
  • 100 g šećera
  • 150 g meda
  • 1 prstohvat soli
  • 4 jaja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 300 g brašna
  • Za fil:
  • korica limete
  • 900 g grčkog jogurta
  • sok od 2 limuna
  • 300 g kondenzovanog mleka
  • 30 g bele čokolade

Recept za osvežavajuću tortu bez pečenja:

Počnite sa pripremom torte tako što ćete u šerpu ubaciti puter, med, šećer, so, pa zagrejati na laganoj vatri dok se šećer i puter ne istope. Promešajte i dodajte prašak za pecivo. Mutite čitavo vreme i kuvajte dok smesa za koru ne poprimi boju karamele. Sklonite sa šporeta i dodajte umućena jaja. Dobro umutite, pa dodajte prosejano brašno. Mešajte dok ne dobijete gušću strukturu. Izlijte smesu za koru na veći pravougaoni pleh obložen pek papirom, pa pecite na 180°C oko 18 minuta. Kada se malo ohladi, skinite pek papir, utisnite ivice okruglog pleha i izvadite taj deo kore, a ostatak kore iseckajte na kvadratiće. U grčki jogurt narendajte koricu limete. Iscedite 2 limuna i uspite u grčki jogurt. Dodajte i kondenzovano mleko, pa dobro umutite. Stavite okruglu ivicu oko okruglog dela kore koji ste izvadili, rasporedite trećinu fila, poređajte 10-15 kockica kore, pa ponavljajte postupak do utroška materijala. Poslednji sloj treba da bude fil i preko njega narendajte belu čokoladu. Staviti tortu u frižider na 2 sata da se stegne. Preporučujemo i najjednostavniji recept za belu tortu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Napoleon torta  Instagram/best_kompotik

 Izvor: StvarUkusa