Čizkejk je sigurno najpopularniji desert sa sirom. Pored klasičnog recepta, postoje razne verzije ove poslastice - recimo, sa čokoladom i kikirikijem. Za kraj radne nedelje pripremili smo recept za raskošni "Mocart" čizkejk sa pistaćima. Kremasti fil se meša sa nutelom. Kolač bez premca, poput onih iz prestižnih restorana.
Sastojci:
- Za fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 330 g krem sira filadelfija
- 200 g maskarpone sira
- 70 g šećera u prahu
- 3 kašike namaza od pistaća
- Za podlogu:
- 200 g mlevenog keksa
- 70 g marcipana
- 100 g otopljenog putera
- Za preliv:
- 1 kašika nutele
- 200 g bele čokolade
- sirovi pistaći za posipanje
Recept za čizkejk sa pistaćima i nutelom:
U činiju ubacite slatku pavlaku, filadelfija sir, maskarpone, šećer u prahu i namaz od pistaća, pa umiksaje dok ne dobijete kremastu strukturu. U mleveni keks ubacite marcipan i otopljen puter, pa rukama sjedinite sastojke. Okrugao pleh sa pokretnom ivicom obložite pek papirom, pa prebacite i utisnite smesu sa mlevenim keksom rukom kao podlogu za čizkejk. Rasporedite fil sa namazom od pistaća. Preko stavite nutelu na više mesta, pa čačkalicom prošarajte tako da dobijete zeleno-braon dekorativne šare. Belu čokoladu otopite na pari, pa je nanesite preko nutele i prošarajte čačkalicom. Po ivicama čizkejka pospite seckane pistaće. Stavite čizkejk u frižider na 6 sati da se stegne. Preporučujemo i toblerone čizkejk.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.