BANINI KOLAČIĆI SA DŽEMOM - HRSKAVI I SLATKI: Poslastica koja je bila omiljena u bivšoj Jugoslaviji

Banini kolač koji se baš lako pravi.

Printscreen/Youtube/Przepiski

Ovi kolačići sa džemom nose naziv po istoimenim kupovnim banini kolačima koji su bili popularni u staroj Jugoslaviji. Domaćice su ih često pripremale same, jer su sastojci jeftini, i brzo se prave. Kolačići u ovom receptu su nežni, puterasti, hrskavi i slatki - jednostavno savršeni! Pored toga, veoma su laki za pripremu, što znači da će čak i osoba sa niskim kulinarskim veštinama moći da ih ispeče bez problema.

  • Sastojci:
  • 100 g putera
  • 150 g brašna
  • 20 g krompirovog brašna
  • 40 g šećera u prahu
  • 1/2 pakovanja vanilin šećera
  • 1 žumance
  • prstohvat soli
  • par kašika džema

Priprema:

Stavite puter u činiju, dodajte prstohvat soli i šećer u prahu. Mešajte dok se ne formira lagana, pahuljasta masa. Zatim dodajte vanilin šećer i žumanca. Ponovo mešajte dok se sastojci ne sjedine. Uzastopno dodajte belo brašno i krompirovo brašno i ponovo mešajte dok se ne sjedine. Od testa formirajte kuglice veličine oraha, malo ih spljoštite i u sredini napravite udubljenje, pa ih punite džemom.
Kolačiće stavite na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite 12-15 minuta dok ne porumene.
Pečene kolačiće ohladite na rešetki.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE