Sitni kolači su ukras svake svečane trpeze, a neki od najpoznatijih su rafaelo kuglice i ruske kape. Ako ste i vi ljubitelj ovih kolača, onda obavezno isprobajte i ovaj recept, jer je on spoj dve čuvene poslastice od kokosa. U pitanju je kolač od mekanog biskivata, a preko je beli fila sa nutelom. Na kraju se ukrašava kokosom. Nikad bolja kombinacija sastojaka, a priprema nimalo zahtevna.
- Sastojci:
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 70 g šećera
- 100 ml ulja
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 ml mleka
- 180 g brašna
- 1 kašika kakaoa
- 16 g praška za pecivo
- 250 g maskarpone sira
- 300 ml slatke pavlake
- 1 kašika šećera u prahu
- 40 g kokosa
- nutela
- Za dekoraciju:
- kokos
Priprema:
Penasto umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom, pa dodajte ulje i mleko i sve sjedinite mikserom. Zatim u drugoj posudi pomešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Sjedinite obe smesi i dodajte ekstrakt vanile. Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Umutite slatku pavlaku sa maskarpone sirom i šećerom u prahu. Dodajte kokos i promešajte. Okruglim kalupom vadite oblike iz testa, pa premažite mlekom. Fil sipajte u špric za kolače, pa sipajte preko, ali ostavite rupu u sredinu u koju ćete sipati nutelu. Preko ide još jedan sloj fila. Pospite kokosom.
Izvor: Stvar ukusa