Krckave puslice osmislio je 1720. godine švajcarski poslastičar Gasparini. Ovi sitni mini kolači u Srbiji su doživeli ogromnu popularnost devedesetih godina. U doba nemaštine, puslice koje se prave od osnovnih sastojaka koje ima svaka domaćica, su bile idealno rešenje. Danas osnovni recept za puslice možete da obogatite i aromom jagode ili vanile, kao i gel bojama za hranu.
Pročitajte i kako se prave čokoladne puslice.
- Sastojci:
- 3 velika belanca
- 200 g šećera
- prstohvat soli
- gel boje za hranu (opciono)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Umutite belanca sa prstohvatom soli, pa mutite dok ne dobijete čvršću smesu. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte vanilu i promešajte, a ako želite umesto vanile možete da dodate aromu jagode. Podelite smesu na nekoliko jednakih delova, u zavisnosti koliko boje imate. U svaki deo stavite boju, a možete da pomešate dve. Sipajte u špric za kolače. Kolači mogu da budu različitih oblika, u zavisnosti od krajeva na špricu. Istisnite smesu na pleh obložen pek papirom, sa razmakom. Pecite u zagrejanoj rerni na 100°C oko sat vremena. Zatim isključite rernu i ostavite kolače da se suše unutra još nekih sat do dva.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa